Κύριο περιεχόμενο

to-agoktoimaΣε ένα μοναδικό κυκλαδίτικο περιβάλλον, το αγρόκτημα συνολικής έκτασης 9 στρεμμάτων, βρίσκεται στην πλαγιά της πολύ όμορφης και παραδοσιακής νήσου Κέας. Με φόντο το Αιγαίο πανοραμικά -από βορρά μέχρι δύση- η θέση Ρούκουνας αποτελεί ιδανικό σημείο επιλογής για τις διακοπές σας.

Συνδυάζοντας τη γοητεία του φυσικού περιβάλλοντος το αγρόκτημα Αγροικέα βρίσκεται ανάμεσα από τους δημοφιλέστερους προορισμούς αναψυχής και διασκέδασης, απέχοντας 4 χλμ. από το λιμάνι, 5 χλμ. από τη χώρα του νησιού και 4 χλμ. από το ιδιαίτερης αισθητικής Βουρκάρι. Ταυτόχρονα, εφάπτεται με αρχαίο πέτρινο μονοπάτι ("στενή") του νησιού, που συνδέεται με το δίκτυο και διατρέχει όλο το νησί.

Με πανοραμική θέα και θέαση 180 μοιρών προς Εύβοια, Αττική, Μακρόνησο, Πελοπόννησο και κεντρική θαλάσσια οδό, μπροστά του αγροκτήματος διακρίνονται οι χαμηλοί λοφίσκοι και η κοιλάδα του Φωτημαριού, με βοσκοτόπια και ελαιώνες.

Ο χώρος του αγροκτήματος είναι διαμορφωμένος σε πεζούλες, με αυτοφυείς βελανιδιές και αμυγδαλιές, αποτελώντας φυσική συνέχεια από τα δάση της Κέας, όπου κυριαρχούν οι μεγαλόπρεπες βελανιδιές, (Quercus ithaburensis, ssb. macrolepis), που καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις στο εσωτερικό του νησιού.

Το αγρόκτημα, δεν έχει καλλιεργηθεί τουλάχιστον τα τελευταία 60 χρόνια, καθώς η έκταση χρησιμοποιούνταν μόνο ως βοσκοτόπι, διατηρώντας καθαρό το υπέδαφος του από χημικές προσμίξεις και φυτοφάρμακα, επιτρέποντας την ανάπτυξη βιολογικής καλλιέργειας. Ήδη, από το 2009, έχει ξεκινήσει η ανάπλαση της έκτασης, χρησιμοποιώντας δέντρα και καλλιέργειες ελληνικών φυτών, σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον του νησιού.

Η ανάπλαση του αγροκτήματος ξεκίνησε με την επισκευή των πεζούλων, χρησιμοποιώντας τις παλιές πέτρες που βρίσκονται εντός του αγροκτήματος. Παράλληλα, έχει γίνει ο απαιτούμενος καθαρισμός των καμένων δέντρων της πυρκαγιάς του 2007, ενώ υποστηρίχθηκε και η φυσική ανάπλαση των αυτοφυών βελανιδιών και αμυγδαλιών. Η καλλιεργήσιμη έκταση δεντροφυτεύτηκε με ελιές, συκιές, ροδιές, αμυγδαλιές, φιστικιές, κυπαρίσσια, δάφνες, βελανιδιές, και δεκάδες άλλες ποικιλίες από ελληνικά βότανα και φυτά.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, συνολικά θα έχουν φυτευτεί 250 δενδρύλλια, ενώ δημιουργήθηκαν κατά τόπους μποστάνια καλλιέργειας, οι καρποί των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία βιολογικών πρωινών snack και εδεσμάτων συσκευασίας μικρής παραγωγής.

Οι καλλιέργειες είναι οικολογικές, απαλλαγμένες από τη χρήση χημικών. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην αναβίωση των τοπικών παραδοσιακών συνταγών.

Οι επισκέπτες της Αγροικέας θα μπορούν να περιηγηθούν στο κτήμα και να ανακαλύψουν τις «κρυφές» γωνιές που προσφέρει για στιγμές ηρεμίας, αναζωογόνησης, χαλάρωσης, ενασχόλησης με τη γη ή απλά να απολαύσουν τη θέα.